Pops » Specials » Kunst

De wereld van de kunst

De wereld van de kunst Kunst is een schitterend medium. We kunnen er onze gevoelens of gedachten in kwijt of we herkennen bepaalde zaken of emoties in werken. Kunst is vooral ook niet beperkt. Men hoeft niet enkel aan schilderijen of kunstenaars te denken. Ook architectuur, design, literatuur, woordkunst en nog tal van andere zaken kunnen onder de kunstnoemer geplaatst worden. Kunst is boeiend. De verhalen achter een werk zijn soms verwonderlijk en doet de toeschouwer het werk soms heel anders bekijken of beleven. Kunst brengt vernieuwing in het leven.

Kunstenaars

Het is altijd heel boeiend om het leven van de kunstenaars te kennen. Zo is het leuk om te weten in welke tijd ze leefden en met welke tijdsgeest ze toen af te rekenen hadden. Vaak komt de tijdsgeest voor in de werken waardoor men ze beter kan begrijpen. Wat zette Van Gogh aan om te schilderen zoals hij deed? Waarom komt het thema goed en kwaad zoveel voor bij werken van Bosch?
Ook is het interessant om te zien hoe kunstenaars evolueren.

Kunst bestaat uit veel aspecten

Literatuur prikkelt het denken en de fantasie

Een boek is meer dan een verhaal. Het uitpluizen van hoe de relaties zich ontwikkelen tussen verschillende personages zet de lezer aan tot denken. Bepaalde visies die in een boek worden beschreven kan de lezer beamen of in vraag stellen. Boeken of verhalen nemen de lezer mee naar een ander tijdperk of een ander sociaal milieu waarbij de fantasie van de lezer steeds geprikkeld wordt. Een goed verhaal nog beter verwoorden om het zo in het geheugen van de lezer te planten is een ware kunst.

Bron: Chaos07, PixabayBron: Chaos07, Pixabay
Schilderijen
Niets visueler dan een schilderij. Heel vaak lopen mensen voorbij zonder echt goed te kijken naar het schilderij. Heel vaak stoppen kunstenaars details in het schilderij dat men al te vaak over het hoofd ziet maar die heel belangrijk zijn in het verhaal dat de kunstenaar wil brengen. De manier waarop men schilderde of de middelen die men had om bepaalde taferelen af te beelden maken deel uit van dat verhaal. Beroemde schilderijen maar ook minder beroemde werken, steeds is het een leuke ontdekking.

Design

Iets maken dat niet enkel comfortabel of nuttig is maar tevens een grote esthetische waarde heeft, daar draait het om in de design wereld. Ook designstukken kunnen we kunstig noemen. Het leuke aan design is dat het blijft vernieuwen, blijft verder zoeken naar manieren om het nog mooier en nog comfortabeler te maken. Design beperkt zich bovendien niet tot materiaal maar kan men ook in kledij en schoenen terugvinden. Zo kunnen we ook kunstig zijn in ons dagelijks leven.

 Taj Mahal / Bron: Svn919, Pixabay Taj Mahal / Bron: Svn919, Pixabay
Bouwkunst of architectuur
Een gebouw die mooi ontworpen is, springt in het oog. Men kan er een stad groots mee maken. Mensen triggeren om ook de binnenkant van het bouwwerk te zien is de uitdaging voor architecten. De nieuwsgierigheid wordt hiermee gevoed waardoor men ook andere bouwwerken van de architect wil zien. In de middeleeuwen waren het vooral kerken die in het oog sprongen, later meer paleizen en nu tal van huizen of belangrijke openbare gebouwen. Versailles, Notre-Dame, Taj Mahal, Sagrada Familia zijn nog maar een paar bouwwerken die de kunst van het ontwerpen en de verschillende bouwstijlen verduidelijken.

Theater

Kunst is ook entertainen. In theaters entertainen acteurs en actrices al eeuwen mensen met verhalen die ze visueel zo brengen dat ze de mensen iets bijbrengen. Ze hebben de kracht om de toeschouwer in te palmen. Een toeschouwer kan zichzelf of situaties die gespeeld worden, herkennen of verafschuwen. Het is een ware kunst om een verhaal te brengen dat de toeschouwer reeds kent. Het is leuk om te zien dat men diezelfde toeschouwer toch nog kan verwonderen door de manier waarop sommige acteurs of gezelschappen het verhaal brengen.

Bron: HockeyholicAZ, Flickr (CC BY-2.0)Bron: HockeyholicAZ, Flickr (CC BY-2.0)

Kunst over de grenzen heen

Kunst biedt eveneens heel wat diversiteit, niet enkel op de manier waarop we kunst beleven maar ook op de manier waarop kunst wordt uitgevoerd. Wanneer we kijken over de grenzen heen naar het verleden van sommige volkeren dan staat men vaak versteld van wat ze in staat waren te maken met beperkte middelen. Het is boeiend om te zien dat elk volk zijn denkwijze verwerkt in kunst en dat die denkwijzen gelijklopend of sterk uiteenlopend kunnen zijn.
Gotische kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Gotische kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Gotische kathedralen waren de trots van de stad. Heel wat mensen van verschillende standen, hielpen mee om zo hun plekje in de hemel te verdienen. Gotische kathedralen straalden niet enkel de rijkdom…
Griekse bouwkunst: soorten bouwwerken, zuilen en kenmerken

Griekse bouwkunst: soorten bouwwerken, zuilen en kenmerken

De klassieke bouwkunst van de Grieken was een inspiratiebron voor tal van andere volkeren. Vandaar dat typisch Griekse bouwelementen zoals dwarsbalk, fries, fronton en zuilen vaak terug te vinden zijn…
Romaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Romaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Tijdens de middeleeuwen rond het jaar 1000 ontwikkelde men een bouwstijl die beïnvloed was door de Romeinen, maar toch uitgroeide tot een eigen stijl: de Romaanse stijl. Deze stijl was niet enkel in b…
De kunst van de Kelten: Van keramiek en textiel tot juwelen

De kunst van de Kelten: Van keramiek en textiel tot juwelen

De Kelten waren uitstekende hout -en metaalbewerkers, maar blonken ook uit in het bewerken van andere materialen. Met gelooid leder vervaardigden zadelmakers en schoenmakers schoenen, gordels, paarden…
Extremis, een bedrijf waar design centraal staat

Extremis, een bedrijf waar design centraal staat

Een prachtige tuin kan alleen nog een extra toets krijgen door er een stijlvol meubel in te plaatsen. Wanneer men iets anders wil dan de klassieke teakstoelen en toch een kwalitatief en functioneel pr…
Pieter - Paul Rubens: van schilder tot diplomaat

Pieter - Paul Rubens: van schilder tot diplomaat

Rubens was een schilder die hield van naakte voluptueuze lichamen en hiermee in de 17e eeuw een plaatsje veroverde in het schildersmilieu van die tijd. Na heel wat zaken geleerd te hebben in Italië ma…
Camper schoenen, van ontstaan tot innovatie en design

Camper schoenen, van ontstaan tot innovatie en design

Schoenen zeggen heel veel over de persoonlijkheid van een mens. Men zegt dan ook als men kijkt naar de schoen dat men weet wie er voor hen staat. Vrouwen zijn gek van schoenen! De dames moeten het toe…
Hoe maak je een kunstmuseum fun voor leerlingen?

Hoe maak je een kunstmuseum fun voor leerlingen?

Wanneer je het woord museum nog maar even vermeld, zie je zeker en vast een aantal leerlingen hun neus ophalen. Als dit dan nog eens een kunstmuseum is dan hebben ze het helemaal gehad. En best logisc…
De kunst van de Azteken: soorten en symboliek

De kunst van de Azteken: soorten en symboliek

De Azteken waren niet enkel een volk dat hield van macht, oorlog en menselijke rituele offers. Het was ook een heel kunstzinnig volk. In hun kunst verheerlijkten ze hun goden. Ze geloofden in heel wat…
Sarah Dunant, de bestsellerauteur van De geboorte van Venus recensie

Sarah Dunant, de bestsellerauteur van De geboorte van Venus

Een goed boek is er eentje die je de wereld doet vergeten terwijl het een andere voor je doet opengaan. Sarah Dunant slaagt erin om je een spannend verhaal voor te schotelen met de Italiaanse renaissa…
Jheronimus Bosch: Van invloed tot schilderijen

Jheronimus Bosch: Van invloed tot schilderijen

Jeroen Bosch is één van de meest intrigerende kunstenaars uit de late middeleeuwen. Zijn helse taferelen en vreemde beelden waarin religie en dood steeds voorkwamen reflecteren de zorgen van de doorsn…
Ken Follet, meester van historische romans recensie

Ken Follet, meester van historische romans

Ken Follet is een Brits schrijver waarvan je vooral boeken zal terugvinden in de categorie thrillers en suspense. Zijn elfde boek was een schot in de roos en werd een waar succes. 'Door het oog van de…
Gepubliceerd door Pops op 23-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties