Soorten en mogelijkheden met bier
Bier is niet langer de drank die gewoon op café gedronken wordt. In de culinaire wereld wordt bier niet enkel gebruikt als ingrediënt maar passen koks zelfs hun gerecht aan omdat er een specifiek bier zou kunnen worden bij geserveerd. Deze opwaardering is dan ook terecht! De grote variatie in bier zorgt voor heel wat mogelijkheden.
Soorten bier
Jarenlang was België het gekende bierland. Ondertussen hebben heel wat landen geprobeerd hen bij te benen en hebben zelfs andere landen bekende Belgische brouwerijen overgenomen. Nog steeds geniet België echter nog van zijn reputatie als bierland dankzij de vele soorten bier die er worden geproduceerd. Heel wat kleine brouwerijen overleven dankzij hun specialere bieren.
Hoe wordt bier gemaakt?
Bier kan met verschillende ingrediënten gemaakt worden. De smaak die het bier uiteindelijk krijgt, is afhankelijk van de ingrediënten zoals hoppe, tarwe,... en het gistingsproces. In kleine brouwerijen kan men vaak het volledige productieproces zien van het bier. Brouwerijen als de Dolle Brouwers in Esen of de Halve Maan in Brugge bieden rondleidingen aan en proberen hun liefde voor het bier door te geven aan de bezoeker.
Koken met bier?
Bier is niet enkel een drank om te drinken maar wordt net zoals wijn vaak verwerkt als ingrediënt in een gerecht. Grootmoeders kenden het geheim van koken met bier al aangezien ze dit vaak gebruikten om konijn of stoofvlees op smaak te brengen. Nu wordt bier echter veel belangrijker dan gewoon wat op smaak brengen van een saus. Men experimenteert volop en gaat op zoek naar unieke combinaties!