Pops » Specials » Bier

Soorten en mogelijkheden met bier

Soorten en mogelijkheden met bier Bier is niet langer de drank die gewoon op café gedronken wordt. In de culinaire wereld wordt bier niet enkel gebruikt als ingrediënt maar passen koks zelfs hun gerecht aan omdat er een specifiek bier zou kunnen worden bij geserveerd. Deze opwaardering is dan ook terecht! De grote variatie in bier zorgt voor heel wat mogelijkheden.

Soorten bier

Jarenlang was België het gekende bierland. Ondertussen hebben heel wat landen geprobeerd hen bij te benen en hebben zelfs andere landen bekende Belgische brouwerijen overgenomen. Nog steeds geniet België echter nog van zijn reputatie als bierland dankzij de vele soorten bier die er worden geproduceerd. Heel wat kleine brouwerijen overleven dankzij hun specialere bieren.

Hoe wordt bier gemaakt?

Bier kan met verschillende ingrediënten gemaakt worden. De smaak die het bier uiteindelijk krijgt, is afhankelijk van de ingrediënten zoals hoppe, tarwe,... en het gistingsproces. In kleine brouwerijen kan men vaak het volledige productieproces zien van het bier. Brouwerijen als de Dolle Brouwers in Esen of de Halve Maan in Brugge bieden rondleidingen aan en proberen hun liefde voor het bier door te geven aan de bezoeker.

Koken met bier?

Bier is niet enkel een drank om te drinken maar wordt net zoals wijn vaak verwerkt als ingrediënt in een gerecht. Grootmoeders kenden het geheim van koken met bier al aangezien ze dit vaak gebruikten om konijn of stoofvlees op smaak te brengen. Nu wordt bier echter veel belangrijker dan gewoon wat op smaak brengen van een saus. Men experimenteert volop en gaat op zoek naar unieke combinaties!
Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven!

Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven!

Kerstmis! Een gezellige familieperiode waarbij iedereen probeert zijn gasten zo goed mogelijk te ontvangen. Heerlijke gerechten worden op tafel getoverd en alleen de beste wijnen geserveerd. De decora…
Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!

Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!

Bij het maken van een gerecht gaan we graag een extra toets geven door er een scheutje wijn bij te voegen, cognac of whisky. Maar men kan ook met bier heel lekkere gerechten klaarmaken. Wanneer men ec…
Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proeven

Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proeven

De Dolle Brouwers is een kleine brouwerij die men kan ontdekken in Esen, een gemeente bij Diksmuide Ze zijn al jaren een fenomeen op vlak van bier brouwen en hun bieren worden dan ook niet enkel in Be…
Gepubliceerd door Pops op 15-04-2015, laatst gewijzigd op 04-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties