Pops » Specials » Bouwkunst

Van wooncultuur tot bouwwerken

Van wooncultuur tot bouwwerken Door de tijd heen ontwikkelden zich specifieke bouwstijlen die hebben geleid tot een ware architecturale rijkdom. In het westen waren de Grieken en de Romeinen toonaangevend. Ze beïnvloedden dan ook heel wat andere volkeren over verschillende periodes heen. In Afrika spraken de piramides van de Egyptenaren tot de verbeelding. Ook in Azië bedachten architecten tal van schitterende bouwwerken waarbij godsdienst vaak een rol speelde in het ontwerp.

Bouwstijlen

Bij het binnenstappen in een Romaanse kerk overvalt je het gevoel van ingetogenheid, een gevoel van rust en stilte. Bij het bekijken van een Gotische kerk kom je ogen tekort en krijg je een heel ander gevoel. Een gevoel van pracht en praal, van grootsheid. Hoe kan dit? Hoe kan een bouwstijl die zich in hetzelfde tijdperk ontwikkelde toch zo'n ander gevoel teweeg brengen?
Bouwstijlen zijn dus van groot belang. Verschillende stijlen hebben latere stijlen dan ook beïnvloed. Zo nam het classicisme beel elementen over die de Grieken hadden toegepast maar dan met een twist. Het ontdekken van de verschillende stijlen is dan ook een ware verrijking.

Wooncultuur

De wooncultuur is er al sinds het ontstaan van de mens. Het is echter enorm geëvolueerd doorheen de tijd. Niet enkel de tijd heeft zijn invloed gehad maar ook de geografische ligging speelde een rol. Sommige volkeren werden uitgedaagd om huizen te bouwen voor een grote groep mensen op een klein gebied. Anderen moesten rekening houden met natuurelementen zoals moerassig gebied of droogte.

Bij het ontplooien van een stad worstelde men niet enkel met bepaalde uitdagingen maar moest men ook goed nadenken over de opbouw en de verdediging ervan. Ook sociale ongelijkheid heeft zo zijn invloed op de wooncultuur. Zo moesten belangrijke burgers in de nabijheid wonen van het machtscentrum of werden verschillende ambachters ondergebracht in dezelfde wijken of straten.

Fantastische bouwwerken

Heel wat toeristen bewonderen tijdens hun vakantie het architecturale erfgoed dat volkeren zoals de Egyptenaren, Grieken en de Romeinen achterlieten. Deze bewondering slaat vaak om in verwondering. Hoe waren deze volkeren in staat om met eenvoudige werktuigen toch zo'n complexe en mooie bouwwerken te maken? Ook tijdens andere tijdperken bleef men verbazen.
Hoe verliep het bouwen deze bouwwerken? Wat maakt hen zo fantastisch?
De moskee: ontstaan, symboliek, elementen en evolutie

De moskee: ontstaan, symboliek, elementen en evolutie

De moskee is het symbool voor de aanwezigheid van de islam. Het betekent letterlijk 'de plaats waar men zich ter aarde werpt'. Maar een moskee is meer dan een plaats waar men samen bidt. Er zit heel w…
De piramiden in Egypte: soorten, evolutie en bouw

De piramiden in Egypte: soorten, evolutie en bouw

Piramiden zijn de bouwwerken die steeds in verband gebracht worden met Egypte. Tijdens het Oude Rijk, zo’n 4500 jaar geleden, begon men met het bouwen van deze piramiden. Deze indrukwekkende bouwwerke…
De Romeinse aquaducten: werking, techniek en problemen

De Romeinse aquaducten: werking, techniek en problemen

Water is van groot belang in het leven. Denk maar eens na over waar, wanneer en hoeveel water je nodig hebt per dag om je dagelijkse taken uit te voeren. Tot op het einde van de 4e eeuw v.Chr. haalden…
De Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructie

De Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructie

De Taj Mahal wordt nog dagelijks bezocht door tal van Indische koppels omdat het bouwwerk symbool staat voor onvoorwaardelijke liefde. Het bouwwerk laat ook westerse toeristen niet koud. De Taj Mahal…
Gotische kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Gotische kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Gotische kathedralen waren de trots van de stad. Heel wat mensen van verschillende standen, hielpen mee om zo hun plekje in de hemel te verdienen. Gotische kathedralen straalden niet enkel de rijkdom…
Griekse bouwkunst: soorten bouwwerken, zuilen en kenmerken

Griekse bouwkunst: soorten bouwwerken, zuilen en kenmerken

De klassieke bouwkunst van de Grieken was een inspiratiebron voor tal van andere volkeren. Vandaar dat typisch Griekse bouwelementen zoals dwarsbalk, fries, fronton en zuilen vaak terug te vinden zijn…
Hoe zag een middeleeuwse stad eruit?

Hoe zag een middeleeuwse stad eruit?

De plaats waar een middeleeuwse stad werd gesticht was van groot belang. Zo moest het er veilig zijn of nabij een rivier liggen omdat men op die manier vlot aan handel kan doen. Er werden eveneens ste…
Romaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Romaanse kunst in de middeleeuwen: stijl en kenmerken

Tijdens de middeleeuwen rond het jaar 1000 ontwikkelde men een bouwstijl die beïnvloed was door de Romeinen, maar toch uitgroeide tot een eigen stijl: de Romaanse stijl. Deze stijl was niet enkel in b…
Romeinse sporen en bezienswaardigheden in Trier

Romeinse sporen en bezienswaardigheden in Trier

Trier, gelegen nabij de rivier de Moezel, was ooit één van de grootste metropolen van het Romeinse Rijk. Het gevolg hiervan is dan ook dat men heel wat Romeinse sporen kan aantreffen in deze stad. Hee…
Wonen in het oude Rome: huizen van rijk en arm

Wonen in het oude Rome: huizen van rijk en arm

Hoe je woonde in Rome werd bepaald door je status en budget. De toename van de bevolking in Rome leidde er toe dat men appartementsblokken bouwde. Deze appartementen werden aan extreem hoge huurprijze…
Gepubliceerd door Pops op 24-11-2016, laatst gewijzigd op 06-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties